maandag 26 april 2010

Gezond leven!

Gezond leven met een klein budget
Een veel gehoorde klacht van mensen die willen afvallen is dat gezond eten zo duur is. Het is in sommige gevallen goedkoper om vette of suikerrijke producten te kopen dan groente of fruit.
Dit maakt het best lastig om jezelf een gezond voedingspatroon aan te leren. We helpen je graag bij een gezonde keuze maken als je een laag budget hebt. Daarom wat tips.
Kies eens voor de goedkopere dingen of aanbiedingen.
- Je hoeft niet altijd te kiezen voor A-merken zoals Sultana of Optimel. De B-merken of huismerken zijn vaak net zo goed en het bespaart flink op de kosten.
- Doe eens wat vaker boodschappen bij goedkopere supermarkten zoals Aldi en Lidl, de kwaliteit van de producten is net zo goed als die van de reguliere supermarkt. Ze kopen in wat er te krijgen is, dus je vindt er veel seizoensgroenten.
- Zorg ervoor dat je elke week de reclamefolders van de plaatselijke supermarkt in de bus krijgt. Daar staan veel aanbiedingen op. Op internet kan je ook veel aanbiedingen vinden.
- De goedkopere merken en producten vind je vaak op de onderste planken van het schap. De duurdere merken en producten staan vaak op ooghoogte.
Markt in plaats van supermarkt
- Koop je verse producten zoals groente, fruit, vlees, vis en brood op de markt. De producten zijn vaak verser en goedkoper dan in de supermarkt. Zeker als je aan het einde van de dag komt kun je veel overgebleven producten voor spotprijzen krijgen. Luister gewoon waar je heen moet: “3 bakjes aardbeien voor een Euro!”
Groot inkopen
- Koop eens voordeelverpakkingen van bepaalde producten. Als je bijvoorbeeld een kilo gehakt koopt kun je een deel die dag gebruiken en de rest invriezen. Ook van houdbare producten zoals wasmiddel of shampoo kun je vaak beter voordeelverpakkingen kopen. Dit doe je natuurlijk niet bij chips of koek. Je loopt het risico dat je het in een keer wil opeten en je bent toch aan het afvallen.
- Drinken in pak is over het algemeen redelijk lang houdbaar, als dit in de aanbieding is kun je hier dus gerust een wat grotere hoeveelheid van kopen.
Zuinig met producten
- Maak zo min mogelijk gebruik van kant en klare maaltijden en voorgesneden producten. Het is goedkoper om zelf je aardappelen te schillen en groente te snijden.
- Heb je een keer teveel avondeten klaargemaakt? Gooi dit dan niet weg maar vries het in of bewaar het voor de volgende dag in de koelkast. Dat bespaart geld en je hebt snel een gezonde maaltijd op tafel voor als je een keer weinig tijd hebt.
- Doe een keer per week boodschappen en maak een boodschappenlijstje. Door je te houden aan je boodschappenlijstje kom je minder snel in de verleiding om extra dingen te kopen. Als je dat doet kom je minder vaak in de supermarkt en sta je minder vaak bloot aan allerlei aanbiedingen en verleidingen. En dat helpt je nog bij het afvallen ook!
- Kies ook eens voor een vleesloze dag. Vlees is een duur product. Ei, kaas en noten zijn goede vervangers van vlees.
Overige tips:
- Kooktip: Als water eenmaal kookt blijft het met de deksel op de pan op een laag vuurtje ook koken. Dit bespaart energie. Kook vanaf nu dus je aardappelen, rijst, pasta of groente in weinig water met de deksel op de pan op een laag vuur.
- Een handige tip bij het afvallen én low budget is: ga boodschappen doen met een gevulde maag. Daarmee word je niet verleidt tot lekkere dingen in huis halen die je dik maken. En onnodig extra geld kosten.
- Schaf klantenkaarten en kortingskaarten aan. Die zijn ook vaak gratis. Je krijgt dan vaak extra korting op bepaalde producten.
M.m.v Rachelle Zwart, voedingsdeskundige bij valtaf.nl .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom op mijn blog! Altijd leuk als je een berichtje achterlaat! Groetjes Joke

Made by me